ΟΝΟΜΑ:
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΑΠΟΣΤΟΛΟΥ

ΑΘΛΗΜΑ:
ΤΡΕΞΙΜΟ ΒΟΥΝΟΥ

ΚΑΤΑΓΩΓΗ:
ΜΕΤΣΟΒΟ

ΤΟΠΟΣ ΔΙΑΜΟΝΗΣ:
ΜΕΤΣΟΒΟ

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΓΕΝΝΗΣΗΣ:
1/04/1997

YouTube

Σύντομο βιογραφικό,λίγες λέξεις που σε ορίζουν ως αθλητή και ως άτομο:

Ονομάζομαι Παπαποστόλου Μαρία. Γεννήθηκα και ζω στο Μέτσοβο. Η προπόνηση είναι εδώ και χρόνια το σημαντικότερο μέρος της ζωής μου. Στόχος μου είναι να φτάνω στο καλύτερο που μπορώ, να μαθαίνω από τα λάθη μου και να διορθώνω τις αδυναμίες μου, έτσι ξεπερνώ τα ¨όριά¨ μου και θέτω νέα. Μετά από μία δεκαετία προπόνησης ενδυνάμωσης με βάρη, νιώθω πλέον έτοιμη να προπονηθώ σκληρά και στοχευμένα ώστε να αγωνιστώ στο άθλημα που αγαπώ, το ορεινό τρέξιμο. Δεν με τρομάζουν οι δύσκολες καιρικές συνθήκες ούτε οι πολύωρες προπονήσεις. Ο κάθε αγώνας είναι για εμένα μάθημα αλλά και ανταμοιβή της προσπάθειάς μου ανεξαρτήτως αποτελέσματος. Η εξέλιξη προς το καλύτερο είναι το κίνητρο που μου δίνει ζωή.
Προσπάθεια, δοκιμές, στόχος, προσήλωση, μεράκι, αγάπη, πίστη , υπομονή, επιπονή.

Πότε ξεκίνησες να ασχολείσαι με το άθλημα σου;

12 Αυγούστου το 2021 έτρεξα για πρώτη φορά 15km σε βουνό, στο κομμάτι των 21km του Ursa trail. Από τότε σταδιακά, τρέχω καθημερινά. Έγινε τρόπος ζωής.

Τι σου αρέσει περισσότερο στο άθλημά σου;

Αυτό που μου αρέσει περισσότερο είναι ότι πάντα υπάρχει εξέλιξη. Πάντα υπάρχει πιο ψηλά, πιο μακριά και πιο γρήγορα. Υπάρχουν δυσκολότερα περάσματα που οι καιρικές συνθήκες τα αλλάζουν διαρκώς. Γεννήθηκα στα βουνά και γνωρίζω τις δυσκολίες τους. Ξέρω ότι δεν χωράει επιπολαιότητα παρά μονό σεβασμός και υπομονή. Η άγρια ομορφιά κρύβει και κινδύνους. Προκαλεί δέος. Απαιτείται συνεχής εγρήγορση.
Στο βουνό βρίσκω τον πραγματικό μου εαυτό, αισθάνομαι την χαρά και βλέπω την ομορφιά στα απλά πράγματα.

Ποια είναι τα χόμπι σου, το επάγγελμα σου εκτός του αθλητισμού σου;

Αποφάσισα να ακολουθήσω το οικογενειακό μας επάγγελμα. Είχαμε το πρώτο πανδοχείο του Μετσόβου. Πλέον έχουμε ενοικιαζόμενα δωμάτια και αφού κάναμε αναπαλαίωση το παλιό πανδοχείο το μετατρέπουμε σε εστιατόριο. Αγαπώ τον τόπο μου και μου αρέσει να μοιράζομαι τις ομορφιές του με κόσμο από διαφορετικά μέρη. Μου αρέσει να μαγειρεύω σύμφωνα με τις διατροφικές μου συνήθειες και τις αθλητικές μου ανάγκες χρησιμοποιώντας υλικά του τόπου (κάποια από τα οποία μου αρέσει να μαζεύω και μόνη μου). Μου αρέσει να εξερευνώ νέα ή ξεχασμένα μονοπάτια (είτε με το ποδήλατο, είτε ορειβατώντας) , να δείχνω και σε άλλους διάφορα σημεία που τράβηξαν το ενδιαφέρον μου είτε λόγω της φυσικής ομορφιάς τους είτε λόγω της ιστορίας τους.

Ποιος ή τι σε εμπνέει;

Νιώθω ότι τα ίδια τα βουνά με καλούν καθημερινά. Με εμπνέουν τα άτομα που βλέπω στα μάτια τους την αγάπη για αυτό που κάνουν. Θαυμάζω όσους θέτουν στόχους και τους κατακτούν με την προσπάθειά τους.

Περιγράψτε την τέλεια μέρα σας:

Προσπαθώ η κάθε μου μέρα να είναι κοντά στην «τέλεια».
Ο συνδυασμός long run με καλή παρέα σε αλπικό τοπίο, μια μεγάλη, δύσκολη και γρήγορη ανάβαση με στάση για απόλαυση της θέας στην κορυφή, μια μεγάλη ποδηλατική διάσχιση ή και ένας συνδυασμός δύσκολης προπόνησης και στην συνέχεια προπόνησης αποκατάστασης με εξερεύνηση θα μπορούσαν να δημιουργήσουν την τέλεια μέρα.

Επιτεύγματα & μελλοντικά πρότζεκτ:

Σημαντικότερες διακρίσεις:
Ursa trail 2022 21km: 2:17:20 5η γυναίκα
UTP Starter 23km +1150 2022: 2:50:25 1η γυναίκα
Χειμωνιάτικος Ενιπέας 23km +1650m 2022: 3:19:54 5η γυναίκα
Μετέωρα Mtr 2023 26km +1300m: 2:48:51 1η γυναίκα
Ursa Trail 2023 40km +2800m: 5:10:22 1η γυναίκα (ρεκόρ διαδρομής)
Olympus Marathon 2023 44km +3350m: 6:27:33 1η γυναίκα
Παραδόξως με κάποιους μήνες ελεύθερο τρέξιμο κατάφερα στον πρώτο μου αγώνα Ursa trail 21km να τερματίσω σε 2 ώρες και 17 λεπτά στην 5η θέση γυναικών. Στην συνέχεια ζήτησα από τον Νίκο Καλοφύρη να με προπονεί. Έτρεξα στον Βόλο UTP Starter 23km, στην Δύρφη Dirfys Trail run 15km, στον Όλυμπο τον χειμερινό ενιπέα 23km, στα Μετέωρα Mtr 26km και τελικά κατάφερα να τρέξω τον αγώνα που θαύμαζα από μικρή αλλά πραγματικά δεν μπορούσα να φανταστώ ότι θα κατάφερω να τερματίσω, τον Ursa trail 40km! Μπορώ να πω με σιγουριά ότι ήταν όχι απλά ο πιο ωραίος αγώνας αλλα και η ομορφοτερη μέρα της ζωής μου καθώς κατάφερα το “αδύνατο”! Μετά την νίκη μου στο Μέτσοβο ακολούθηκε και η νίκη στον 19o Olympus Marathon! Πλέον πιστεύω ότι με τη δουλειά και την κατάλληλη βοήθεια και υποστήριξη μπορεί κανείς να ξεπεράσει τα “όριά του” και να πραγματοποιήσει και τα πιο τρελά του όνειρα!
Θέλω να δουλέψω και να σταθώ σε πολλούς αγώνες ακόμα στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό. Επιθυμώ να δοκιμάσω αγώνες vertical, marathons και σιγά σιγά και ultra! Το σίγουρο είναι ότι θα προσπαθώ για το καλύτερο γιατί “διαψάω” για περισσότερα!